Lees de ReumaKrant van 12 oktober 2022

 

12/10/2022

 

Vandaag, 12 oktober, is het Wereld Reuma Dag.
We vieren dat niet, want niemand is blij met zo'n diagnose. Maar we vragen wel aandacht voor de meer dan 200 vormen van reuma, die één op vijf Belgen treft en die een grote impact hebben op de kwaliteit van leven maar ook op de maatschappij.

 

Een half miljoen Belgen heeft op dit moment last van een of andere reumatische ontstekingsziekte, zo meldt reumatoloog Jan Lenaerts (Reumainstituut Hasselt en UZ Leuven, voorzitter van KBVR vzw - SRBR asbl). “De laatste jaren is er vooruitgang geboekt op vlak van behandelingen van reumatische aandoeningen, maar het werk is zeker nog niet af."


“Het gaat hier om heel veel mensen", zegt Lenaerts. "Naast het persoonlijke leed, treft dit ook de maatschappij. Reumatische klachten zijn immers verantwoordelijk voor 40% van de werkongeschiktheid van mensen. Daarom is bewustwording over de ziekte erg belangrijk. Een tijdige diagnose en snelle start van een gepaste behandeling kan veel problemen vandaag vermijden."


Geschat wordt dat een derde van alle reumapatiënten jonger is dan 50 jaar. De aandoeningen kunnen dus op jonge leeftijd beginnen. Een op duizend kinderen krijgt kinderreuma. "Het is een misvatting dat reumaklachten enkel voorkomen bij oudere mensen", stelt de dokter. “Maar mensen denken er niet aan, waardoor ze vaak te laat naar een arts stappen. We zien vertragingen tot zeven jaar eer mensen een juiste diagnose krijgen. Om blijvende schade te vermijden, moeten we echter snel ingrijpen.”


Op vlak van medicatie is er de laatste jaren veel verbeterd voor een grote groep van reumapatiënten. Helaas bestaat er niet voor elke van de meer dan 200 vormen van reuma afdoende medicatie. “Aandoeningen zoals reumatoïde artritis en spondyloartritis hebben meerder mogelijke behandelingsopties. Voor de meer zeldzame ziektes zoals systeemsclerose of het Sjögren syndroom blijft het zoeken. Ook mensen met fibromyalgie blijven wat op hun honger zitten”, legt Nele Caeyers, woordvoerder van ReumaNet, uit. “Daarom is wetenschappelijk onderzoek zo belangrijk. Ook vanuit de patiëntenorganisaties proberen we dit zoveel mogelijk te steunen en dragen we ook ons steentje bij door onze ervaringen en expertise in te zetten in onderzoek.”


Dokter Lenaerts, die sinds eind september voorzitter is van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie, wil de komende twee jaar focussen op de verdere uitbouw van het ReumaHuis. In het ReumaHuis komen behalve reumatologen ook de patiëntenorganisaties ReumaNet en CLAIR en de Health Professionals in de reumatologie (zoals de reumaverpleegkundigen, ergotherapeuten en kinesisten) samen en werken er aan een betere zorg en omkadering voor de reumapatiënten. Een uniek gegeven in ons land. “Wij kunnen heel wat van elkaar leren”, meent Lenaerts. “Samenwerken is daarom vanzelfsprekend. Ik ben er trots op dat we dat binnen de reumatologie in België zo goed georganiseerd hebben.”


 

Heb je tijd vanavond? Ga dan zeker langs in het ReumaHuis en blijf op de hoogte van de wetenschappelijke vorderingen in de reumatologie.

Is een rit naar Zaventem wat moeilijker? Lees dan hier de ReumaKrant editie 2022!