Langdurig gebruik van HCQ beschermt niet tegen corona

De Annals of the Rheumatic Diseases, het tijdschrift van EULAR (Europese Liga tegen Reuma) heeft de eerste resultaten gepubliceerd over de impact van COVID-19 bij patiënten met lupus die al hydroxychloroquine (HCQ) nemen (anti-malariamiddel, bij ons vaak verdeeld als Plaquenil®).

 

Zeventien patiënten die langdurig HCQ nemen, werden tijdens een kleinschalige studie gevolgd in kader van COVID-19. Professor Hans Bijlsma (Nederland) licht de resultaten toe: “Onze voorlopige conclusie luidt dat het gebruik van HCQ een infectie met het coronavirus niet kan vermijden bij lupuspatiënten. Het gaat om een kleine studie die de aanzet kan geven tot grotere observaties.”

Het is dus niet zo dat je beter beschermd bent tegen het coronavirus of niet ziek kunt worden als je al geruime tijd HCQ (Plaquenil®) inneemt. Volg dus zeker ook de algemene regels van handen wassen, afstand bewaren en thuis blijven als je deze medicatie neemt.

 

Lupuspatiënten behoren tot een risicogroep wat betreft het coronavirus. Ze hebben verhoogde kans op ernstige infecties en orgaanfalen omwille van hun ziekte, maar ook door de medicatie die ze nemen. HCQ wordt gebruikt als lange termijn behandeling voor lupus. Recent werd gesuggereerd dat het ook een positief effect op COVID-19 zou kunnen hebben.

 

Bron: EULAR, 2020

 

 

Labels