COVID-19

Eerste gegevens COVID-19 en reuma geanalyseerd

 

15/12/2020

 

De COVID-19 Global Rheumatology Alliance verzamelde wereldwijd cijfers over de impact van COVID-19 op mensen met reumatische aandoeningen. Een eerste analyse wijst uit dat deze groep mensen niet méér risico loopt op hospitalisatie of ernstige complicaties door corona dan de doorsnee bevolking.

 

Belang van vaccineren

 

24/11/2020

 

Op donderdag 12 november organiseerde EULAR-PARE (People with Arthritis and Rheumatism in Europe) een webinar dat inging op de EULAR aanbevelingen voor het vaccineren van mensen met reuma. Ook deelde PARE de nieuwste bevindingen rondom onderzoek naar COVID-19 bij mensen met reuma.

Met dank aan de mensen van ReumaZorg Nederland voor het verslag!

Je kan de volledige sessie hier herbekijken.

 

Langdurig gebruik van HCQ beschermt niet tegen corona

De Annals of the Rheumatic Diseases, het tijdschrift van EULAR (Europese Liga tegen Reuma) heeft de eerste resultaten gepubliceerd over de impact van COVID-19 bij patiënten met lupus die al hydroxychloroquine (HCQ) nemen (anti-malariamiddel, bij ons vaak verdeeld als Plaquenil®).

 

Richtlijnen mondmaskers

21/04/2020

 

We hoorden het al in het nieuws: de kans is groot dat we gevraagd worden om mondmaskers te dragen, vooral in situaties waar de afstand van anderhalve meter niet kan gewaarborgd worden. Maar welke mondmaskers moeten dit dan zijn en aan welke voorwaarden moeten die voldoen?

 

Verschillende organisaties hebben de handen in elkaar geslaan en kwamen tot algemene richtlijnen tot het maken en gebruiken van mondmaskers. 

Nieuwe richtlijnen ivm coronavirus en reuma

18/03/2020

 

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie, KBVR, deelt nieuwe informatie over COVID-19:

 

Hoe kunnen we ons beter beschermen tegen de verspreiding van luchtweginfecties?
In geval van luchtweginfecties verloopt de virusoverdracht via speeksel- en slijmpartikels die worden verspreid tijdens het hoesten of niezen. Hiernaast krijg je een beeld van partikelverspreiding wanneer iemand hoest of niest.

 

EMA advies over ontstekingsremmers bij corona

 

18/03/2020

 

EMA, het Europese Geneesmiddelenagentschap, geeft advies over het gebruik van NSAIDs of ontstekingsremmers bij tekenen van corona. Het agentschap benadrukt dat er geen redenen zijn om te stoppen met deze medicatie.

 

In de media verschijnen berichten dat het gebruik van ontstekingsremmers zoals ibuprofen het coronavirus zou aanwakkeren. EMA reageert hierop met de melding dat hiervoor geen wetenschappelijk bewijs is.