KCE: Grotere rol voor verpleegkundigen in consultatie

reumaverpleegkundige

 

29/11/2023

 

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stuurde aanbevelingen uit over de rol van verpleegkundigen bij consultaties. Onderzoek wijst uit dat verpleegkundigen een grotere rol kunnen opnemen. 


Bij consultaties denken de meeste Belgen spontaan aan een arts. In de praktijk zien we echter dat ook verpleegkundigen steeds vaker bepaalde consultaties uitvoeren. Dit gebeurt vooral in complexe situaties, waarbij een patiënt van zeer nabij moet worden opgevolgd of ondersteund. Is dat een wel goed idee?

 

In zijn nieuwe studie nam het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) één van deze activiteiten onder de loep, namelijk verpleegkundige consultaties voor patiënten met complexe gezondheidsproblemen. De onderzoekers bestudeerden buitenlandse voorbeelden om de mogelijke voordelen en de noodzakelijke voorwaarden zijn voor de invoering van deze consultaties te identificeren. Daarnaast bekeken ze eveneens de huidige situatie in ons land via een analyse van de wetgeving en de praktijk op het terrein. Vervolgens reikten ze een aantal pistes aan om de implementatie van deze consultaties te vergemakkelijken.

 

De implementatie zal stap voor stap moeten verlopen. Het KCE beveelt in eerste instantie aan om ‘pilootprojecten’ op te zetten, waarmee verschillende manieren van aanpak kunnen worden uitgetest. Hierdoor zal men verpleegkundige consultaties beter kunnen formaliseren binnen een versoepeld wetgevend kader en mogelijke problemen en aandachtspunten kunnen identificeren.

Ook in de reumatologie kennen we reumaverpleegkundigen die specifieke taken uitvoeren. Hoewel er nog lang niet overal en nog lang niet genoeg reumaverpleegkundigen zijn, is het een interessante piste om de zorg voor mensen met reuma te verbeteren.

 

Het volledige persartikel van het KCE lees je hier.