Jicht

Jicht wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht. In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet. Vandaar de benaming 'het pootje'. 

 

Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). Eén of meerdere gewrichten vertonen plotseling hevige ontstekingen. Vaak is de grote teen betrokken, of de wreef van de voet. Deze aandoening is pijnlijk. De plek zwelt op, voelt warm aan en is minder beweeglijk.

Deze reuma is te wijten aan het kristalliseren van urinezuur in een gewricht, wat zorgt voor ontsteking lokaal. Vaak is het urinezuurgehalte verhoogd in het bloed maar dit is niet altijd het geval! De oorzaak is te vinden in je nieren die uraat (zouten van urinezuur) vasthouden en je algehele stofwisseling die niet helemaal goed verloopt.


De neergeslagen kristallen veroorzaken soms jichtknobbels, ook wel tophi/tofi genoemd. Tofi komen voor aan je ellebogen, je vingers, je tenen of de buitenrand van je oorschelp. Als de huid rondom een tofus stukgaat komt een dikke, krijtachtige substantie naar buiten.

Als je ooit een jichtaanval had, hoeft dit niet te betekenen dat het nog zal voorvallen. Af en toe krijgen mensen toch frequent aanvallen of chronische jicht, waarbij ook andere gewrichten zoals knieën, vingers, polsen... of pezen en slijmbeurzen aangetast worden.

Er bestaan verschillende mogelijkheden wat behandeling betreft. Ontstekingsremmers of medicijnen die het urinezuurgehalte verlagen zijn een mogelijkheid. Welke aanpak gekozen wordt, hangt af van wat nodig is.

  • Gewrichtsontstekingen stoppen gebeurt met ontstekingsremmers (NSAID's)
  • Corticosteroïden worden gebruikt wanneer NSAID's niet verdragen worden.
  • ​Gewrichtsontstekingen afremmen of voorkomen gebeurt met colchicine. 
  • Om urinezuur te verlagen is er allopurinol op de markt. Dit medicijn heeft enkele weken tijd nodig voor je effect voelt. Allopurinol wordt voorgeschreven bij chronische jicht of frequente aanvallen ondanks conservatieve therapie met dieet. Als er contraindicaties zijn voor allopurinol, is febuxostat een alternatief. Benzbromaron is een alternatief als allopurinol /febuxostat te weinig effect heeft of als je teveel bijwerkingen van allopurinol hebt. Bij gebruik van urinezuur verlagende medicatie is tijdelijke associatie van colchicine of laag gedoseerde corticosteroïden geindiceerd om aanvallen te voorkomen

 

Plastabletten leiden soms tot een verhoogd urinezuurgehalte en verhogen dus de kans op een jichtaanval. Overleg met je arts of het goed is om ze te blijven gebruiken. Stop niet met het gebruik van je plastabletten zonder overleg met je arts.

Overweeg je een alternatieve behandeling? Overleg ook dan met je arts en stop niet op eigen houtje met de reguliere medicijnen. Er kunnen wisselwerkingen optreden tussen sommige medicijnen. Het is dus altijd nodig om je arts op de hoogte te stellen van wat je eventueel wil proberen.

 

De Europese richtlijnen voor de behandeling van jicht vind je hier. De volledige (Engelstalige) publicaties vind je onder de pagina 'Wetenschappelijk onderzoek'. bij de balk 'Jicht'

 

 

Overmatig eten en drinken van alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken.

Jicht gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, diabetes, verhoogde cholesterol en andere vetten in het bloed. Daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Probeer risicofactoren zoals roken, overgewicht, suikerziekte zeker te beperken/stoppen. Gezonde leefwijze met vermijden van overgewicht, dieet en voldoende beweging is belangrijk.

 

Meer info over medicijnen vind je onder de kop Behandelingen.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.