Je ontstekingsreuma zelf in handen pakken: richtlijnen

 

10/01/2022

 

Aanbevelingen van EULAR geven advies aan dokters, verpleegkundigen en patiënten over hoe ze reumatische aandoeningen best kunnen behandelen en aanpakken. In 2021 stelde EULAR nieuwe aanbevelingen op over zelfmanagement voor mensen met ontstekingsreuma of inflammatoire artritis. Ze zijn opgesteld om samen met de andere standaard medische aanbevelingen mensen te helpen tot goeie zelfzorg en tot de beste resultaten van behandelingen te komen.


Dokters, verpleegkundigen, kinesisten, psychologen en andere gezondheidsmedewerkers werkten samen met patiënten om deze adviezen op te stellen. De patiënten in het team zorgden ervoor dat ook het standpunt van de patiënt bekeken werd. Daarnaast werden negen patiëntenorganisaties geconsulteerd die acht verschillende landen vertegenwoordigden. De auteurs onderzochten bewezen succesvolle interventies bij ontstekingsreuma en de middelen voor zelfmanagement die in Europa beschikbaar zijn. 
 

Er zijn in totaal drie overkoepelende principes en negen aanbevelingen. De principes beklemtonen dat zelfmanagement inhoudt dat je een actieve rol speelt, zowel in het leren over je aandoening als in het proces waarin je, in overleg met je dokter, samen beslissingen neemt. Ze stellen ook dat, als je de zelfzekerheid hebt om iets te doen met als doel het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt, dat een positief effect heeft op verschillende aspecten van je leven met ontstekingsreuma. Het derde principe stipt aan dat patiëntenorganisaties waardevolle bronnen kunnen aanreiken om patiënten en zorgteams te ondersteunen.  

 

Lees de aanbevelingen hier.

Een link naar de originele publicatie vind je ook in de pdf.

 

Op zoek naar meer onderzoek of richtlijnen in begrijpbare taal? Je kan altijd terecht op onze pagina 'Wetenschappelijk Onderzoek'.