Herbekijk: Webinar: Actief met een reumatische aandoening: omgaan met vermoeidheid

 

28/04/2021

 

Op DINSDAG 4 MEI om 20u gaven ergotherapeuten tekst en uitleg bij omgaan met vermoeidheid bij reumatische aandoeningen.

 

Gemist? Je kan de sessie hier herbekijken.

 

 

 

Noteer ook alvast DINSDAG 1 juni, 19u: Webinar met patiëntexperte Nelly Creten: Leven in de schaduw van een chronische ziekte. Deelnemen kan via deze link.

"Als je hoort dat je de rest van je leven ziek blijft, dat je de rest van je leven behandelingen moet volgen, dan kost het tijd om dat te verwerken. Je moet wennen aan de nieuwe realiteit, namelijk dat je vanaf nu ziek bent en dat je wellicht dromen moet gaan opgeven. Dat je minder kunt dan anderen. Dat je regelmatig tegen je eigen grenzen zult aanlopen.


Maar moet je nu je ‘lot aanvaarden’ om verder te kunnen met je leven? Kan je pijn, beperkingen, ongemak ooit volledig aanvaarden? Kan je leven met het feit dat je chronisch ziek bent?


Je kunt niet van jezelf verwachten dat je na de diagnose meteen vrede kunt nemen met jouw nieuwe situatie. Het is gewoon verschrikkelijk en daar mag je best boos en verdrietig om zijn. Misschien had je nog hoop dat het gewoon weer zou verdwijnen, of dat er een medicijn bestond dat alles zou oplossen.


Na de diagnose zeggen artsen dat je ermee moet leren leven. Maar ermee leren leven, hoe doe je dat? Het kan ook goed zijn dat jij je ziekte maar voor een deel kunt aanvaarden. Of de pijn wel, maar niet de beperkingen die je ondervindt door de vermoeidheid. Of dat je het de ene week beter kunt dan de andere.
Dat is prima. Chronisch ziek zijn is niet niks en het is echt niet vreemd dat je het niet volledig kan accepteren.


Leven in de schaduw van een ziekte houdt een rouwproces in dat volgens een aantal stappen verloopt waaronder ‘aanvaarding’. Maar ook het aanvaarden verloopt volgens een bepaald proces.”