HandScan spoort reuma sneller op

 

26/02/2018

 

Net nu een nieuwe campagne start om reuma meer onder de aandacht te brengen, neemt ZNA Jan Palfijn als eerste ziekenhuis in België een gloednieuw apparaat in gebruik dat de chronische ziekte sneller herkent. Dankzij de HandScan kan medicatie bovendien nauwkeuriger worden afgesteld op de patiënt.

 

 

Volgens recent onderzoek krijgt 1 op de 5 Belgen te maken met reuma. Daarom werd gisteren in het federaal parlement een nieuwe campagne rond de chronische aandoening voorgesteld. Om de ziekte te herkennen en op te volgen, voeren artsen lichamelijke controles en bloedcontroles uit, en maken ze gebruik van beeldvorming zoals radiografie en echografie. Maar het technologisch onderzoek naar de ziekte staat niet stil.

 

“Reuma komt vooral voor in de handen. Sinds deze week kunnen patiënten hun handen in ZNA Jan Palfijn laten onderzoeken met behulp van de gloednieuwe HandScan”, legt dokter Rik Joos van de afdeling reumatologie uit. De patiënt legt de handen op het toestel, dat eruitziet als een soort fotokopieerapparaat, en na drie minuten geeft de scan een objectief beeld van ontstekingen in de handen. Het onderzoek is bovendien pijnloos.

 

“Het apparaat is zeer veelbelovend”, zegt dokter Joos. “Tot nu toe voerde ik het onderzoek vooral 'op het gevoel' uit. Ik duw dan op alle 22 handgewrichten. Doet het duwen pijn of is er een zwelling, dan weet ik dat het gewricht ontstoken is. Maar die methode is natuurlijk subjectief. De HandScan is daarom een erg nuttige aanvulling.”

 

Volgens dokter Joos kan de medicatie nu ook nauwkeuriger worden afgesteld op de patiënt. “Want het toestel spoort ook kleine ontstekingen op, die je bij een manueel onderzoek niet kan vinden. Die ontstekingen kunnen op lange termijn schade berokkenen. De HandScan kan zo een verschil maken, want een juiste diagnose en behandeling is cruciaal. Zo kunnen we de ziekte afremmen en beschadigingen van gewrichten voorkomen.”

 

 

Gratis in testfase

Het apparaat werd ontwikkeld door Hemics, een spinoff-bedrijf van Philips. Geen wonder dat licht een rol speelt bij de werking. Het gaat meer bepaald om optische spectraalanalyse: door met een soort lichtbak de hand te doorschijnen, brengt het apparaat reumatische ontstekingen objectief in beeld. Plaatsen in de hand die extra doorbloed zijn houden lichtstralen tegen, en dat kan wijzen op een ontsteking.

 

In Nederland wordt de HandScan al in verschillende ziekenhuizen gebruikt. ZNA Jan Palfijn is momenteel het enige ziekenhuis in België dat de HandScan in huis heeft. “We zijn nu begonnen met een testfase om het toestel te leren kennen en te valideren. In die fase rekenen we de patiënten niets aan”, aldus Joos.

 

 

Bron: Gazet van Antwerpen*,
Vrijdag 16 Feb. 2018, Pagina 7