Epicondylitis

Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een ontsteking van bepaalde spieren van de voorarm ter hoogte van hun aanhechtingsplaats aan de buitenzijde van de elleboog.
Een golferselleboog (epicondylitis medialis) is een ontsteking van bepaalde spieren van de voorarm ter hoogte van hun aanhechtingsplaats aan de binnenzijde van de elleboog.

 

De tenniselleboog wordt voornamelijk veroorzaakt door een overbelasting van de pees van de onderarm en strekspieren (overbelastingssyndroom). Deze spieren lopen over het polsgewricht en zijn gehecht op de buitenkant van de elleboog (laterale epicondyl). De overbelasting veroorzaakt pijn.

 

De golferselleboog wordt voornamelijk veroorzaakt door een overbelasting van de pees van de onderarm en buigspieren (overbelastingssyndroom). Deze spieren lopen over het polsgewricht en zijn gehecht op de binnenkant van de elleboog (mediale epicondyl). De overbelasting veroorzaakt pijn.

De eerste stap in de behandeling is om de bewegingen bij het werken of sporten zodanig aan te passen, dat overbelasting vermeden wordt. 

Niet-medicamenteuze behandeling

  • Spalken, braces en andere hulpmiddelen voor fixatie van de elleboog
  • Bewegingsadvies, ergonomisch advies door kinesitherapeut of ergotherapeut is nuttig.
  • Extracorporele shockwave, lasertherapie en acupunctuur worden niet aanbevolen.

Medicamenteuze behandeling

  • Voor pijnstilling: paracetamol, een op de huid aan te brengen NSAID, ibuprofen, diclofenac of naproxen.
  • Corticosteroïdinjecties kunnen bij hevige ontstekingspijn lokaal nuttig zijn maar dienen beperkt te worden:
    • Deze injecties werken snel, je bent op korte termijn pijnvrij. Maar de klachten komen op langere termijn veel vaker terug als de overbelasting niet aangepakt wordt..
  • Heelkunde wordt soms toegepast bij weerstandige symptomen maar ook dit is niet noodzakelijk een definitieve therapie en aanpak van overbelasting of verkeerde belasting is ook na heelkunde belangrijk

 

Meer info over medicijnen vind je onder de kop Behandelingen.