Enthesitis

Enthesitis is een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten.

 

De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid van de gewrichten. De ziekte kan veroorzaakt worden door een andere reumatische aandoening en is niet zelden aanwezig bij ankyloserende spondylitis of ziekte van Bechterew. De ontsteking komt vooral vaak voor thv de gewrichten van de enkel en de knie, maar kan over jouw hele lichaam ontstaan. Dit verdwijnt meestal niet bij rust. Enthesitis komt vooral voor bij jong volwassenen.

Een tenniselleboog is ook een ontsteking van peesaanhechtingen thv elleboog maar zelden bij ziekte van Bechterew. Vaak is een repetitieve belasting aan de oorzaak.

We spreken van tendinitis als de pees zelf ook ontstoken raakt. Dit is vaker voorkomend vooral thv heup, schouder en polsgewricht. Oorzaak is hier veelal relatieve overbelasting en rust helpt vaak.

De behandeling is afhankelijk van de plek waar de ontsteking in je lichaam zit, maar de aandoening is altijd goed te behandelen. Je arts schrijft meestal een combinatie voor van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en oefen- of kinesitherapie. Tegen de pijn krijg je meestal een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) eventueel samen met paracetamol voorgeschreven.

Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.

Het is belangrijk dat je overbelasting van het betreffende gewricht probeert te voorkomen, ook wanneer de ontsteking onder controle raakt. Kinesitherapie en bewegingsadvies kan helpen.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.