EMA bevestigt bijwerkingen AstraZeneca

 

14/04/2021

 

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA erkent tromboses als héél zeldzame bijwerking van het AstraZeneca vaccin tegen COVID-19. Tegelijk benadrukt het agentschap dat de voordelen van vaccineren veel groter zijn dan niet vaccineren.

 

De laatste weken ontstond er heel wat onduidelijkheid rond de veiligheid van het AstraZeneca vaccin tegen COVID-19. Er werden gevallen gemeld van ongebruikelijke bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes bij mensen die recent het vaccin toegediend kregen.
De kans dat dit voorvalt is heel erg klein. In Europa en het Verenigd Koninkrijk werden tot nu toe ongeveer 34 miljoen mensen gevaccineerd. Bij een tweehonderdtal noteerde men complicaties, een twintigtal overleed. De kans op complicaties wanneer u COVID-19 oploopt, is veel en veel hoger. Daarom blijft het EMA achter de vaccinaties staan.

Toch is het goed je bewust te zijn van de symptomen, zodat je snel kan geholpen worden, mocht het toch nodig zijn. 
Zoek medische hulp wanneer u binnen de twee weken na de vaccinatie volgende klachten krijgt:

  • Kortademigheid
  • Pijn in de borst
  • Gezwollen benen
  • Aanhoudende buikpijn
  • Neurologische symptomen zoals erge en aanhoudende hoofdpijn of wazig zicht
  • Kleine rode vlekjes onder de huid, niet in de buurt van de injectieplaats

De meeste gevallen kwamen voor binnen de twee weken na de injectie bij vrouwen onder zestig jaar. Waarom dat zo is, wordt onderzocht.

 

Het EMA blijft de situatie op de voet volgen. Ondertussen blijft het aangeraden je te laten vaccineren wanneer je opgeroepen wordt. Het overgrote deel van de mensen kent immers geen of slechts heel milde bijwerkingen na vaccinatie.

We wachten ondertussen op reacties van het EMA over het Johnson&Johnson vaccin. De Belgische overheid besliste alvast om de geleverde dosissen niet te gebruiken in de nationale vaccinatiecampagne.