Deelnemers gezocht voor onderzoeken rond bewegen en rond kniepijn en slaapproblemen

Onderzoek

 

14/12/2023

 

We brengen graag onderstaande studies nog even onder de aandacht. Voor beide onderzoeken worden nog mensen gezocht om deel te nemen:

1. Fysieke activiteit in het dagelijkse leven met chronische lage rugpijn, chronische nekpijn, chronische schouderpijn, osteoartritis/artrose, chronische temporomandibulaire stoornis of fibromyalgie.

2. Onderzoek rond kniepijn en slaapproblemen.

 

1.

Heb jij één van volgende aandoeningen: chronische lage rugpijn, chronische nekpijn, chronische schouderpijn, osteoartritis/artrose, chronische temporomandibulaire stoornis of fibromyalgie? Dan kan jij deelnemen aan een onderzoek van de UHasselt rond fysieke activiteit in het dagelijks leven.

Onderzoekers van UHasselt voeren een studie uit rond de invloed van de intensiteit van de fysieke activiteit in het dagelijks leven op de pijn en beperking die personen met chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat ervaren. Daarnaast bekijken ze ook wat de barrières zijn om fysiek actief te zijn. Tenslotte gaan ze na welke invloed de intensiteit van fysieke activiteit heeft op de motivatie om een revalidatieprogramma uit te voeren.


De vragenlijst invullen duurt zo'n drie kwartier. Dat is best wel wat, maar geeft de onderzoekers heel wat informatie over hoe wij als mensen met chronische aandoeningen kijken naar fysieke activiteiten. Met de gegevens kunnen toekomstige zorgprogramma's beter afgestemd worden op onze noden. Je inbreng is daarom heel waardevol.

Je vindt hier (klik hier) meer informatie. De vragenlijst invullen kan hier (klik hier).

De vragenlijst invullen kan nog tot 31 december 2023.

 

 

2.

Onderzoek rond kniepijn en slaapproblemen

Knieartrose is de belangrijkste oorzaak waarom oudere volwassenen problemen kunnen ondervinden met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten.

Jarenlang dacht men dat pijn bij personen met artrose enkel gelinkt was aan schade aan het kraakbeen in het gewricht. Ondertussen weet men dat verschillende levensstijl-factoren artrose-pijn kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld ons gewicht, stressniveau maar ook onze slaap. 

Meerdere studies gaven reeds aan dat ongeveer de helft van de personen met artrose ook problemen ervaren met slapen.

UZ/KU Leuven en UZ Brussel zoeken deelnemers! Wat is nu de invloed van slaap op het ervaren van pijn bij knieartrose?

 

Wil je meer info

Interesse in de studie? stuur je gegevens naar slaapartrose@vub.be of neem telefonusch contact op 0474 29 99 67.

Het onderzoeksteam neemt dan spoedig contact op met jou om verder te bekijken of u kan deelnemen aan deze studie.
Aarzel ook zeker niet om hen te contacteren wanneer je vragen hebt of meer informatie wenst over de studie!