Costochondritis

Costochondritis veroorzaakt een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich onder andere aan de voorzijde van de borst waar het de ribben met het borstbeen verbindt, maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aanhechten aan de wervelkolom. Het syndroom van Tietze en costochondritis liggen heel nauw samen. Beide aandoeningen hebben te maken met een ontsteking van het ribkraakbeen.

 

Wanneer je costochondritis hebt, ervaar je pijn ter hoogte van kraakbeenverbindingen met de ribben. Het syndroom van Tietze geeft pijn aan het borstbeen en een zwelling aan het borstbeen.

Costochondritis kan niet via bloedtesten vastgesteld worden.

Je kan zelf een test uitvoeren om te bekijken of je eventueel deze aandoening hebt, of dat er eventueel iets anders speelt. Druk met een vinger op de pijnlijke plek. Wordt de pijn meteen erger? Dan kan het niet het hart of longen zijn die de pijn veroorzaakt. Het hart en longen liggen te diep om met een vinger een pijnprikkel mee op te wekken.

Bij twijfel raadpleeg altijd een arts!

Je arts kan je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijven. Een injectie met corticosteroïden kan ook helpen.

 

Meer info over medicijnen vind je onder de kop Behandelingen.