Beschikbaarheid van Plaquenil (Hydroxychloroquine)

19/03/2020

Nieuw bericht rond voorraad Plaquenil van Sanofi

Lupus en Reumatoïde artritis
Plaquenil (hydroxychloroquine) wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en lupus. Dit zijn de enige aandoeningen waarvoor het medicijn officieel geregistreerd staat en mag gebruikt worden. 
Recent blijkt Plaquenil ook te werken in de strijd tegen COVID-19. Het medicijn is hier echter niet voor geregistreerd. Wanneer het toch gebruikt wordt, noemen we dat ‘off-label’ gebruik. Het betekent dat er niet voldoende bewijs is op vlak van veiligheid en doeltreffendheid bij deze aandoening. Alleen voor lupus en RA zijn voldoende studies uitgevoerd die bevestigen dat Plaquenil werkt bij deze ziektes. Wat het coronavirus betreft, zijn er dus risico’s verbonden aan het gebruik.

In de nationale richtlijn voor Covid-19 wordt hydroxychloroquine vermeld als behandelingsoptie voor patiënten met het virus die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Beschikbaarheid
Plaquenil is al jarenlang beschikbaar op de Belgische markt. Tot nu toe heeft Sanofi, de producent, zich steeds gebaseerd op de vraag van patiënten om de voorraad optimaal te beheren. In overleg met het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, werd de vraag naar het product goed opgevolgd. 

Het is uiteraard belangrijk dat patiënten met reumatoïde artritis en lupus over hun geneesmiddel kunnen blijven beschikken. Sanofi werkt nauw samen met het FAGG om ervoor te zorgen dat deze chronische patiënten hun geneesmiddel kunnen blijven krijgen. Het FAGG heeft specifieke maatregelen aangekondigd om voorraden van essentiële geneesmiddelen te beheren, waaronder ook Plaquenil. Sanofi zal er alles aan doen om de voorraden te kunnen blijven garanderen.
    
Hier en daar kan het off-label gebruik zorgen voor leveringsproblemen. Apothekers kunnen echter voor patiënten met een voorschrift steeds rechtsreeks een beperkt aantal van maximum twee doosjes bij de firma bestellen. Dit was zo in het verleden, en blijft ook in de toekomst mogelijk.

COVID-19
Daarnaast werkt Sanofi samen met het FAGG aan een oplossing voor de behandeling van patiënten met Covid-19. De firma bekijkt op welke manier ze in België Plaquenil ter beschikking zou kunnen stellen aan de overheid, zonder te raken aan de beschikbaarheid voor lupus- en RA-patiënten.   

Kort samengevat: Ben jij lupus- of RA-patiënt en neem je Plaquenil: je apotheker kan altijd een doosje leveren. 
 

Tips van ReumaNet: 

  • Vraag aan je arts om op het voorschrift specifiek te vermelden dat je lupus- of RA-patiënt bent. Zo vermijd je discussie. 
  • Ga langs bij je vertrouwde apotheek. Hij of zij kent je voorgeschiedenis en weet dat je al langer Plaquenil gebruikt.
  • Check op tijd je voorraad! Zowel huisarts, reumatoloog en apotheek zijn vandaag minder makkelijk te bereiken.
  • Deel géén medicatie uit aan mensen die het niet nodig hebben. Medicijnengebruik is immers nooit zonder risico. En zo help jij mee aan de voorraad voor iedereen die het echt nodig heeft.