Beluister de Podcast voor Wereld Osteoporose Dag

 

20/10/2022

 

Persbericht
Diegem 20 oktober 2022

Osteoporose veroorzaakt in België een breuk om de 6 minuten maar wordt onvoldoende opgespoord en behandeld. Patiëntenvereniging ReumaNet en biotech bedrijf Amgen lanceren een sensibiliseringscampagne op 20 oktober 2022, Wereld Osteoporose Dag.

 

Beluister hier de podcast over osteoporose met Professor Liesbeth Borgermans en patiëntexperten Lut Anseeuw en Rudi Smits.

 

Osteoporose is een chronische ziekte die de botten brozer maakt en de kans op botbreuken doet toenemen. In België lijden naar schatting 681.000 mensen aan osteoporose. Vooral vrouwen krijgen ermee te maken vanaf de menopauze, maar ook 1 op de 5 mannen boven de 50 jaar lopen een botbreuk ten gevolge van osteoporose op tijdens hun verdere levensloop. De gevolgen van osteoporose voor de samenleving zijn dan ook aanzienlijk. Jaarlijks veroorzaakt de ziekte meer dan 100.000 fracturen in ons land. Dit zijn 274 breuken per dag of een breuk om de 6 minuten. 

Ondanks de enorme impact van osteoporotische botbreuken op levenskwaliteit en de torenhoge kosten die gepaard gaan met het herstellen van breuken, is er zowel bij de algemene bevolking als bij artsen nog steeds te weinig aandacht voor de preventie van fragiliteitsfracturen en voor de ziekte in het algemeen. Het merendeel van patiënten die in aanmerking komen voor een behandeling, blijven daardoor onbehandeld in België.1

Om meer aandacht te vragen voor een goede botgezondheid en het belang van vroegtijdige opsporing en behandeling van osteoporose, lanceren ReumaNet en Amgen een sensibiliseringscampagne met digitale infosessie in het kader van Wereld Osteoporose Dag op 20 oktober.

Dokter Michaël Laurent, geriater en lid van de Belgian Bone Club : “Osteoporose is een sluipende chronische ziekte die vaak verloopt zonder symptomen tot er plots pijnlijke breuken optreden. Ondanks de beschikbaarheid van screening- en diagnosemiddelen en doeltreffende behandelingsmogelijkheden, krijgen zo’n 80% van de patiënten na een eerste breuk in België geen behandeling om de botten te versterken en het risico op bijkomende breuken te verminderen. Osteoporose veroorzaakt jaarlijks nu al 100.000 breuken bij 50-plussers en dat cijfer zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen door de vergrijzing van onze bevolking. Dit brengt niet alleen een grote kost voor ons gezondheidssysteem met zich mee maar uiteraard ook heel wat pijn en ongemak voor de patiënten zelf. Doe een zelftest, zo kan je je risico op osteoporose inschatten of spreek erover met uw arts.”

 

Test jezelf
De sensibiliseringscampagne “Gelukkig zijn tot op het bot” zet ook de beschikbare zelftest voor patiënten in de kijker, om te wijzen op het belang van het vroegtijdig opsporen van het risico op osteoporose. Die korte, eenvoudige vragenlijst peilt naar: de familiale voorgeschiedenis; de persoonlijke risicofactoren, zoals geslacht, ouderdom, ziektebeeld, medicatie; de manier van leven: voeding, beweging. De resultaten zijn onmiddellijk beschikbaar en kunnen besproken worden met de huisarts om de nood aan een behandeling of verder onderzoek te laten bepalen.

 

Beter voorkomen dan genezen?
Genoeg inname van vitamine D en calcium en fysieke activiteit zijn volgens de aanbevelingen van de Belgian Bone Club primordiaal  voor onze levenskwaliteit en gezondheid.
Professor Christophe Matthys, UZ Leuven: ‘Ik kan het niet genoeg benadrukken: van bij de geboorte kunnen we voor gezonde en sterke botten zorgen om het risico op osteoporose later te verkleinen. Een gevarieerd menu is daarin cruciaal en uiteraard niet roken en matig drinken. Ook als je al een breuk hebt opgelopen, helpt een gezonde levensstijl bij het herstel.’
Osteoporose kan echter niet voorkomen of genezen worden enkel door gezonde voeding, andere factoren, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid en voldoende beweging zijn ook van belang.

 

Meer bewegen: gewoon doen!
Veel mensen weten niet dat bewegen ook zorgt voor gezonde botten dus voor een afname van het aantal breuken. Uit studies blijkt dat zowel kinderen, tieners als volwassenen steeds meer zitten. Meer dan 1 op 5 volwassenen zitten langer dan 8u per dag.  
Meer bewegen is niet zo moeilijk:  je kan een halte vroeger afstappen van de bus of tram, kleine verplaatsingen te voet of met de fiets doen, tuinieren,..  Die tips zijn bekend bij het brede publiek, men moet ze enkel toepassen.

 

Praktisch
Zelftest: https://www.osteoporosenews.be/dutch/tools/test-risico
Digitale infosessie: 26 oktober, 20u (https://www.webinar-osteoporose.be/nl)
Doelgroep: 50+ die meer informatie willen rond osteoporose
Programma: 
20:00-20:15: Introductie osteoporose – Dr. Michaël Laurent, geriater Imelda Ziekenhuis, lid van de Belgian Bone Club
20:15-20:30: De rol van voeding bij osteoporose – Prof. Christophe Matthys, UZ Leuven
20:30-20:45: De rol van fysieke activiteit bij osteoporose – Prof. Ivan Bautmans, UZ Brussel
20:45-21:00: Vragen & Antwoorden
 

Met dank aan Amgen voor de samenwerking