Belga Persartikel over Symposium

 
 
11/10/2015
 
Reumapatiënten merken te weinig overleg tussen hun verschillende artsen (enquête)
 
Reumapatiënten zijn over het algemeen tevreden over hun huisarts en reumatoloog, maar de communicatie tussen beide zorgverstrekkers laat vaak te wensen over of is soms zelfs geheel onbestaande. Dat moet blijken uit een online enquête van patiëntenvereniging ReumaNet met 711 deelnemers.
Tijdens consultaties ontbreekt verder nog te vaak duidelijkheid over het toekomstige ziekteverloop en wat de impact daarvan zal zijn op het leven van de patiënt. "Artsen vergeten wel eens dat er achter hun patiënt ook een mens schuilt, met een job en een gezins- en sociaal leven", zegt ReumaNet-woordvoerster Nele Caeyers.
 
 
De resultaten van de ReumaNet-enquête werden zaterdag voorgesteld tijdens het symposium "Reuma? Actie! " in het Antwerpse district Hoboken. Daar werden de grieven van patiënten voorgelegd aan experts uit de zorgverleningssector en farmaceutische industrie.
Meer dan de helft van de bevraagde reumapatiënten stelt dat tijdens consultaties van hun reumatoloog te weinig aandacht gaat naar de toekomst: nieuwe potentiële behandelingen, het evoluerende ziektebeeld en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld het al dan niet aan de slag kunnen blijven in de huidige job.
 
"Artsen zitten nog te vaak vast in het 'nu' en in hun medisch kader", stelt Caeyers. "Verder laat ook de communicatie tussen huisartsen en reumatologen blijkbaar te wensen over. Vanuit de federale overheid werd vandaag wel beloofd dat eraan gewerkt wordt om hen te motiveren om daar verandering in te brengen."
 
 
ReumaNet, een patiëntenvereniging die het vooralsnog met private giften in plaats van structurele (overheids)steun moet doen, richtte onlangs in Zaventem een eigen reuma-expertisecentrum op, waar informatie voor zowel patiënten als artsen en andere betrokkenen gebundeld wordt. Vanaf volgend jaar wil de vereniging daar ook patiënten opleiden tot vrijwillige experts die als aanspreekpunt kunnen dienen.
 
 
Bron: Belga ■