Belang van een medicatieschema

van medicatieschema

10/10/2023

 

Wanneer je na een ziekenhuisverblijf naar huis mag gaan, wil je natuurlijk niet snel terugkeren. Daarom is het belangrijk om je voorgeschreven medicatie na je ziekenhuisopname goed in te nemen.


Een handig hulpmiddel is het medicatieschema. Dit document, dat je krijgt bij je ontslag uit het ziekenhuis, geeft een volledig overzicht van alle geneesmiddelen die je werden voorgeschreven, instructies over de dosis en over wanneer je ze moet innemen.


Heb je vragen over je medicatieschema? Weet je niet goed welke dosis je moet nemen? Lijkt een vertrouwd geneesmiddel van naam te zijn veranderd? Neem je medicatieschema en de medicatie die je nam voor je ziekenhuisopname mee naar je huisapotheker. Daar krijg je een antwoord op al jouw vragen. Zo kan je met een gerust hart verder zorg dragen voor jouw gezondheid en een nieuwe ziekenhuisopname vermijden.

 

Therapietrouw is belangrijk wanneer je een chronische aandoening hebt. Ook wanneer je nog meer aandoeningen hebt naast je reuma, kan zo'n medicatieschema helpen. Soms werken verschillende medicijnen immers op elkaar in. Het is dus altijd goed om een overzicht te bewaren.

 

Deze korte animatie geeft je aan de hand van een simpel voorbeeld weer wat een medicatieschema is en hoe het werkt. We volgen het verhaal van Luc, die zijn huisapotheker Anna raadpleegt over vragen rond zijn medicatieschema.

 

Je vindt de video hier.