Behçet, ziekte van

De ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds terugkeren. Kenmerkend zijn oogontstekingen (uveïtis), grote aften en zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstekingen ontstaan.

 

De ziekte van Behçet is een ziekte met nog ongekende oorzaak die vaker voorkomt bij mensen afkomstig van landen rond de middellandse zee of van China. 

Behçet zorgt voor klachten op verschillende plaatsen in het lichaam. 

  • Mond: zweertjes/aften, vaak meerdere en groter dan normaal. Meestal genezen ze vanzelf, maar ze komen geregeld terug.
  • Huid: Bultjes, puistjes, schilferende plekjes, zowel in het gezicht en de hals als op de armen en benen. Soms treden eweertjes typisch op thv naaldenprikken (injecties van medicijnen of bloednames)
  • Ogen: Uveïtis (oogontsteking), soms in beide ogen. Klachten zijn pijn, wazig zicht, overgevoelig voor licht, rode ogen, tranen, afscheiding. Op termijn kan je staar of glaucoom ontwikkelen.
  • Gewrichten: Knie, enkel, pols en elleboog zijn het vaakst ontstoken. Het gewricht voelt stijf en gezwollen aan en is pijnlijk. Dit gaat ook met ups en downs. Het gewricht zelf geraakt meestal niet beschadigd.
  • Maagdarmstelstel: zweertjes in maagdarmkanaal, gelijkend op die in de mond. Je ervaart klachten zoals diarree, winderigheid, buikpijn, zuur, braken. Soms komt ook bloedverlies voor. Darmontstekingen leiden tot ernstige buikpijn, diarree en koorts. Dit kan leiden tot darmperforatie.
  • Zenuwen: ontsteking van hersenen en ruggenmerg of hersenvliezen. De klachten komen met periodes. Hoofdpijn, verlammingen, stijve nek, psychische problemen, verlammingen kunnen tekenen zijn van zenuwaantasting. Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een arts wanneer je één van deze zaken ervaart.
  • Bloedvaten: kan zowel de kleine als grote bloedvaten aantasten. Bloedvatontsteking wordt ook vasculitis genoemd. Kenmerkend zijn roodblauwe vlekken op de huid, zoals een blauwe plek. Bloedvatontsteking kan leiden tot trombose (een klonter in de bloedbaan) of verwijde bloedvaten (aneurysma). In beide gevallen is snelle medische hulp nodig.
  • Hart: hartritmestoornissen, hartklepafwijkingen, ontsteking van hartspier, hartzakje of kransslagader. Deze kunnen een hartinfarct veroorzaken.
  • Longen: ontstoken bloedvaten in de longen zorgen voor kortademigheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid.
  • Geslachtsdelen: zweertjes, gelijkaardig aan de zweertjes in de mond. Bij mannen kan de bijbal ontstoken raken, bij vrouwen de eileiders. Uitzonderlijk ontsteekt de plasbuis. Aantasting van de nieren is zeldzaam.
  • Koorts

 

 


Bij de ziekte van Behçet krijg je meestal als eerste colchicine voorgeschreven. Dat is een ontstekingsremmend middel met een gunstige uitwerking op aften, gewrichtsontstekingen en huidafwijkingen.

Soms is het ook nodig dat je klassieke reumaremmende medicijnen (csDMARD’s) inneemt. Welke, is afhankelijk van je klachten. 

Tegen de pijn schrijft je arts vaak een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voor als dit met je andere medicijnen samengaat.

In sommige ernstigere gevallen kan cortisone of een biologisch medicijn voorgeschreven worden. 

 

Lees meer over mogelijke behandelingen op de pagina Behandelingen

De ziekte van Behçet geeft soms ernstige verwikkelingen. Gelukkig is de aandoening vrij zeldzaam. Ze komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte van Behçet kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal verschijnen de eerste symptomen tussen twintig en veertig jaar.  

 

De ziekte van Behçet valt onder de vasculitiden en is een chronische inflammatoire bindweefselziekte. 

Je kan altijd terecht bij de Liga voor Chronische inflammatoire bindweefselziektes (CIB Liga) voor meer informatie of voor contact met lotgenoten.

 

Lees ook onze uitgebreide brochure over het dagelijks leven met een chronische inflammatoire bindweefselziekte.​

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.