Alles over reumatische aandoeningen via online EULAR congres

 

16/06/2020

Het duurde even vooraleer de knoop werd doorgehakt maar het jaarlijkse Europese Reumatologiecongres (EULAR) in Frankfurt maakte uiteindelijk plaats voor een eerste grootschalig virtueel congres.

 

Zo’n 15 000 jaarlijkse bezoekers vanuit ‘hun kot’ samenbrengen op één forum: een historisch moment.
Reumatologen en andere zorgverleners, patiënten, wetenschappers, vertegenwoordigers van de farmabedrijven, … iedereen kreeg er een plaats. 

De volledige inhoud van het congres blijft online staan tot en met 1 september. Patiënten kunnen gratis inloggen en alle sessies en documenten herbekijken. De ideale gelegenheid om van thuis uit en op je eigen tempo kennis te maken met wat er allemaal gebeurt in de wereld van de reumatologie. (zorg voor een attest van je arts)

Omdat het aanbod zo groot is, werd het toch even zoeken en puzzelen om onze weg erin te vinden. Een eerste pagina toont je een overzicht van alle activiteiten, een volgende geeft dan weer een toegang tot live streams en informatie over de werking van EULAR, met de verschillende onderdelen: voor artsen (EULAR zelf), paramedici (EULAR HPR), jonge reumatologen (EMEUNET) en patiënten (EULAR PARE).

Van 3 tot 6 juni vonden ook heel wat live sessies en bijeenkomsten plaats. Het werd dus, net zoals op een ‘echt’ congres, plannen, puzzelen en actief meeluisteren en volgen. In plaats van te lopen van de ene zaal of locatie naar de andere, werd het een surfen tussen pagina’s, alarmen opzetten om tijdig aanwezig te kunnen zijn en zoeken naar de juiste links voor vergaderingen. Live sessies werden afgewisseld met poster tours (waar ReumaNet haar poster rond ReumaWerkt presenteerde) en het lezen en beluisteren van abstracts. De COVID-19-crisis en welk effect deze crisis heeft op ons patiënten en ook op de gezondheidszorg kwam uiteraard ook voor in het programma, en dan meer bepaald op het meer digitaliseren ervan.
Verschillende apps, online modules, telefonische consultaties,… kwamen aan bod en op welke manier deze een impact hebben op ons dagelijkse leven als patiënten met een reumatische aandoening. We zijn dan ook niet verbaasd dat de EULAR campagne in 2021 zich nog meer gaat toespitsen op dit digitale en dan meer bepaald hoe de digitalisering een meerwaarde zou kunnen zijn voor ons.

Het digitale aspect heeft dit congres toegankelijk gemaakt en kwam, ondanks een aantal technische strubbelingen, tegemoet aan de honger naar kennis en het delen van ervaringen en nieuwigheden. Er vond wel wat uitwisseling plaats, maar naar mijn gevoel was het eerder éénrichtingsverkeer. De energie van persoonlijke ontmoetingen, het verder kunnen napraten en delen van specifieke projecten en vooral het samenzijn met andere patiënten over heel Europa en daarbuiten, dat heb ik gemist… 

 

Maar dat maakt wel dat ook jullie alles op eigen tempo kunnen bekijken. Schrijf zeker in en ontdek alles over jouw reumatische aandoening!

 

(Let op: voertaal is Engels)