
08/05/2020
ReumaNet contacteerde deze week het beleid (acht ministers van gezondheid) en het Vlaams Patiëntenplatform, naar aanleiding van de versoepeling van de coronamaatregelen. We vroegen om extra aandacht voor mensen met reumatische aandoeningen. Onze groep wordt immers vaak 'vergeten'.
Vanuit het Vlaams Patiëntenplatform ontvingen we een mooi overzicht van de zaken die op tafel liggen voor chronisch zieken. Je leest ze hieronder.
- In de gesprekken omtrent mondmaskers hameren we op het belang hiervan voor hoogrisicopatiënten. Onder deze groep verstaan wij oa mensen met een verlaagd immuunsysteem, longaandoening, hartaandoening, diabetes en zeldzame ziekte. Mensen met een reumatische aandoening vallen hierbij onder de groep mensen met een verlaagd immuunsysteem. Dit zijn ook de categorieën die door de virologen gehanteerd worden als risicogroepen. Omdat we vragen dat mondmaskers op voorschrift worden terugbetaald voor hoogrisicopatiënten gaan we er vanuit dat de arts die het zal voorschrijven de situatie van de patiënt het beste kent. Hij of zij kan inschatten of de patiënt tot de risicogroep behoort. De rol van de arts is hierin voor ons belangrijk.
- Hetzelfde principe hanteren we bij gesprekken in het kader van uitgestelde zorg en de heropstart van zorg. Het is belangrijk dat er extra aandacht is voor hoogrisicopatiënten en dat deze inschatting gebeurt door de behandelend arts, die de situatie van de patiënt het beste kent.
- Wat werk betreft, geldt er sinds maandag 4 mei het zogenaamde ‘quarantaineattest’. Dit is geldig voor mensen die arbeidsgeschikt zijn, maar in preventieve quarantaine moeten omdat ze positief getest hebben op corona maar (nog) geen symptomen hebben of omdat hun medische situatie dit vereist. Familieleden van hoogrisicopatiënten worden niet expliciet vermeld, maar we kregen te horen dat artsen de interpretatieruimte krijgen om het attest wel voor deze groep toe te passen. We blijven er bij het beleid ook voor pleiten om deze groep alsnog expliciet op te nemen in hun richtlijnen.
- Voor kinderen die ziek zijn of lijden aan een chronische aandoening, hebben we via het kabinet van minister Weyts de boodschap gekregen dat alleen de behandelende arts raad kan geven. Indien het niet aangeraden is om lessen op school te volgen, noch voor het kind, noch voor broers of zussen kunnen ouders dit meedelen aan de school. Zo weet deze waarom kinderen die verwacht worden niet aanwezig zijn. De administratie zal monitoren wie naar school komt en wie niet, maar er volgen geen sancties, ook niet voor leerlingen en hun ouders die uit schrik voor het virus niet terugkeren naar de school. Er wordt wel gevraagd om zo veel als mogelijk deel te nemen aan de lessen die opnieuw fysiek worden aangeboden. Wie niet naar school gaat, blijft de leerstof via preteaching aangeboden krijgen.
Zij schuiven dus 2 principes naar voor:- arts om raad vragen en
- geen sancties voor wie niet komt opdagen, maar graag melden aan de school.
Uit bovenstaande informatie blijkt duidelijk hoe belangrijk een goed contact met je huisarts is. Aarzel niet om hem of haar te contacteren wanneer je bezorgd bent en/of vragen hebt.
We volgen de situatie op de voet, zodat we jullie correcte info kunnen bezorgen!
Blijf gezond!