Aanbevelingen vaccineren tegen COVID-19

 

10/02/2021

Update 10/04/2021

 

AANBEVELINGEN VACCINEREN TEGEN COVID-19 VOOR MENSEN MET REUMATISCHE AANDOENINGEN

 

De Hoge Gezondheidsraad maakte de lijst met risicogroepen voor vaccinatie tegen COVID-19 bekend.
Gezien het om een heel groot aantal patiënten en aandoeningen gaat, blijft het een complex geheel van richtlijnen. Het is immers niet mogelijk om individuele aanbevelingen op te stellen.

 

UPDATE 10/04: De eerste risicopatiënten zullen ingeënt worden vanaf maandag 19 april 2021.

 

Mensen met reumatische aandoeningen blijven met veel vragen zitten. Daarom stelden de partners van het ReumaHuis (de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR), de Belgian Health Professionals in Rheumatology (BeHPR), ReumaNet en Clair) een lijst met aanbevelingen samen.

 

  • Vaccineren blijft voor iedereen aangeraden. Tenzij je een allergische voorgeschiedenis hebt, doe je er dus best aan om langs te gaan voor de inentingen wanneer je opgeroepen wordt. Je reumatische aandoening noch je medicatiegebruik zijn redenen om je niet te laten inenten.
  • Ook vaccineren met het AstraZeneca vaccin blijft aangeraden. De voordelen zijn veel groter dan het risico op een zeer zeldzame bijwerking. Uiteraard is het belangrijk de situatie op de voet te volgen, wat ook gebeurt door het Europese Geneesmiddelenagentschap, de Hoge Gezondheidsraad van België en de overheid. Ook binnen de reumatologie volgen we de situatie op. Er zijn tot vandaag geen redenen om een Astra Zenecavaccin te weigeren. (lees meer hier)
  • Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor complicaties bij COVID-19. Oudere mensen lopen dus meer risico dan jongere mensen met een (chronische) aandoening. Daarom krijgen mensen uit de leeftijdsgroep van 45-64 jaar (fase 2) voorrang op de groep van 18-44 jaar met een aandoening (fase 3).
  • Je huisarts en/of je specialist neemt de beslissing of je al dan niet risicopatiënt bent. 
  • Zorg ervoor dat je ziekte niet opflakkert. Vermijd een opstoot door je basismedicatie correct te blijven nemen.
  • Wanneer je je basismedicatie toch moet uitstellen omwille van de COVID-19 inenting, maak de termijn dan zo kort mogelijk, maar doe dit altijd in overleg met je behandelende arts. Hij of zij kent de beste aanpak, gericht op jouw specifieke behandeling. 
    • Het medicijn rituximab (Mabthera, Truxima, Rixathon) vermindert de werking van het coronavaccin. De inenting wordt best minstens twee tot drie maanden na de laatste toediening van rituximab gegeven. Je arts zal je hiervan op de hoogte stellen. 
    • Hydroxychloroquine (Plaquenil) en sulfasalazine (Salazopyrine) zijn géén immunomodulerende medicijnen. Je behoort dus niet tot een risicogroep wanneer je deze medicijnen neemt. Ook wie minder dan 10mg prednisone (cortisone in de volksmond) per dag neemt, loopt in principe geen hoger risico.
    • Ontstekingsremmende medicatie, de zogenaamde NSAIDs, kunnen gewoon verder ingenomen worden.
  • Moet je nog andere vaccins krijgen, spreid die dan. Laat ten minste twee weken tussen de verschillende inentingen.


Wanneer je geen brief krijgt om je in de eerste fase te laten inenten, betekent dit dat men oordeelt dat je niet tot de risicogroepen behoort en dat andere mensen voorrang krijgen. Vertrouw erop dat je behandelende artsen je zullen laten oproepen wanneer dit noodzakelijk is. Nakijken of je tot de risicopatiënten behoort, kan hier.

 

Elke dag worden nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten gepubliceerd. We volgen de situatie op de voet, zowel in binnen- als buitenland. Maar heel wat terechte vragen kunnen we jammer genoeg op dit ogenblik niet beantwoorden omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voorhanden is. 
Verder zijn we afhankelijk van de communicatie vanuit de overheid in verband met de organisatie van de vaccinatiecampagne.

 


Blijf ondertussen trouw de aanbevelingen volgen: beperk je contacten, was regelmatig je handen en draag correct een mondmasker. En zorg ervoor dat je op tijd bent wanneer je je inenting moet krijgen!

 

Bron: Hoge Gezondheidsraad