22 mei is Wereld Jicht Dag

 

22/05/2023

 

Vandaag zetten we de spotlights op jicht. Deze reumatische aandoening wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht. In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet.

 

Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). Eén of meerdere gewrichten vertonen plotseling hevige ontstekingen. Vaak is de grote teen betrokken, of de wreef van de voet. Deze aandoening is pijnlijk. De plek zwelt op, voelt warm aan en is minder beweeglijk.

Deze reuma is te wijten aan het kristalliseren van urinezuur in een gewricht, wat zorgt voor ontsteking lokaal. Vaak is het urinezuurgehalte verhoogd in het bloed maar dit is niet altijd het geval! De oorzaak is te vinden in je nieren die uraat (zouten van urinezuur) vasthouden en je algehele stofwisseling die niet helemaal goed verloopt.


De neergeslagen kristallen veroorzaken soms jichtknobbels, ook wel tophi/tofi genoemd. Tofi komen voor aan je ellebogen, je vingers, je tenen of de buitenrand van je oorschelp. Als de huid rondom een tofus stukgaat komt een dikke, krijtachtige substantie naar buiten.

Als je ooit een jichtaanval had, hoeft dit niet te betekenen dat het nog zal voorvallen. Af en toe krijgen mensen toch frequent aanvallen of chronische jicht, waarbij ook andere gewrichten zoals knieën, vingers, polsen... of pezen en slijmbeurzen aangetast worden.

 

Overmatig eten en drinken van alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken.

Jicht gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, diabetes, verhoogde cholesterol en andere vetten in het bloed. Daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Probeer risicofactoren zoals roken, overgewicht, suikerziekte zeker te beperken/stoppen. Gezonde leefwijze met vermijden van overgewicht, dieet en voldoende beweging is belangrijk.

 

Ongeveer 5 miljoen Europeanen leven met jicht. In de laatste dertig jaar steeg het aantal patiënten met jicht met maar liefst 60%! Een gezond voedingspatroon, op tijd naar een arts stappen en goede informatie over jicht kan heel wat problemen voorkomen.

De aandoening is te behandelen, en patiënten kunnen een goede kwaliteit van leven behouden. Aarzel niet om naar een arts te stappen wanneer je vermoedt dat je aan jicht lijdt!

 

De Europese richtlijnen voor de behandeling van jicht vind je hier. De volledige (Engelstalige) publicaties vind je onder de pagina 'Wetenschappelijk onderzoek'. bij de balk 'Jicht'