
23/10/2019
Het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek blaast twintig kaarsjes uit.
Onderzoek ligt aan de basis van degelijke gezondheidszorg. Al twintig jaar lang ondersteunt het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek (FWRO) projecten die de levenskwaliteit van mensen met reumatische aandoeningen kunnen verbeteren.
Om de meest optimale zorg te blijven garanderen, onderzoeken wetenschappers dagelijks nieuwe technieken. Er bestaan meer dan tweehonderd vormen van reuma, wat voor deze specialisten heel wat extra uitdagingen meebrengt. En hoewel de oorzaken van de verschillende vormen van reuma nog niet ontdekt zijn, werden er de afgelopen jaren al wel heel wat vorderingen gemaakt wat de behandelingen betreft. Maar het onderzoek stopt niet wanneer een medicijn op de markt is. Er wordt blijvend gezocht naar meerdere toepassingen,
efficiëntere combinatietherapieën of beter uitgekiende zorgpaden voor patiënten.
Financieel duwtje
Niet alle onderzoeksprojecten worden gedaan en/of gefinancierd door farmaceutische bedrijven. Ook de universitaire instellingen en onafhankelijke onderzoekscentra blijven zoeken
naar positieve wendingen. In België kunnen zij beroep doen op het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek (FWRO). Deze vereniging zorgt voor een financieel duwtje in de rug voor tal van projecten en dit al twintig jaar lang. Het FWRO werd in 1999 opgericht in de schoot van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR) met als doel het reumaonderzoek te stimuleren, dat tot dan nog veel te weinig aandacht én de bijhorende middelen kreeg.
Projecten
Elk jaar doet het Fonds een oproep voor projecten. Onderzoeksteams dienen voorstellen in die worden beoordeeld door een onafhankelijke jury van reumatologen, paramedici en patiënten. Tot voor een paar jaar kon bijna elk ingediend voorstel op steun rekenen, mits het voldeed aan de criteria. Vandaag echter is de bekendheid van het FWRO zodanig gegroeid dat er veel meer projecten binnenkomen dan dat het jaarlijks voorziene budget van om en bij de 150 000 euro kan dragen. De selectie is dus veel strenger geworden. Dat neemt niet weg dat tot op vandaag meer dan 140 onderzoekers konden rekenen op financiële ondersteuning. En dat komt elke patiënt ten goede.
Steun onderzoek
Een team van gemotiveerde vrijwilligers organiseert allerlei acties om ervoor te zorgen dat de centen ook elk jaar uitgedeeld kúnnen worden. Onder de slogan ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’ werden al tal van activiteiten op poten gezet. Maar het hoeft niet altijd groots te zijn. Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt het verschil voor de onderzoekers én dus ook voor mensen met reuma. Een gift, het ondersteunen van een actie, of zelfs een vermelding in een testament, het kan allemaal. Het FWRO werkt via de Koning Boudewijnstichting.
Vanaf 40 euro worden fiscale attesten uitgeschreven.
Vind jij wetenschappelijk onderzoek ook belangrijk? Steun het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek!
Patiënten en hun visie op onderzoek
Voor de viering van 20 jaar onderzoek, vroegen we twintig patiënten naar hun visie op onderzoek. Dat leverde enkele mooie getuigenissen op. Je leest ze overal op deze website via #opdecover.
SELMA
"Erkenning en aanvaarding door anderen, kunnen we daar ook onderzoek naar doen? Want dat is zo belangrijk. Het helpt ons in ons eigen verwerkingsproces. We weten ook dat reuma morgen nog niet genezen kan worden, dus blijven we begrip nodig hebben voor onze situatie. En dat geldt ook voor onze kinderen. Onderzoek kan focussen op erfelijkheid, zodat onze naasten misschien gespaard kunnen worden.
Daarnaast vind ik het nuttig om medicatie blijvend te testen op nevenwerkingen. De reuma op zich is al voldoende, we hoeven daar niet nog moeilijkheden bij."